Akkerstraat 34
5126 PJ Gilze
info@nooren-gilze.nl
KvK: 18067237
BTW: NL810837237B01
Verhalen uit de praktijk
Ervaring van Noël en Jean Pierre Géron te Niehl (D)
De Limburgse melkveehouders Noël (60) en Jean-Pierre Géron (27) maken in de Duitse Eifel hun ambities om te groeien waar. Op twee nabijgelegen locaties houden ze op dit moment 525 melk- en kalfkoeien, die in twee draaimelkstallen – een nieuwe en een oude – van Fullwood Packo worden gemolken. “Over een paar jaar hebben we hier 800 melk- en kalfkoeien”, vertelt Jean-Pierre Géron.
De melkveehouders boerden jarenlang in het Limburgse Bocholtz. Noël Géron bouwde het bedrijf in de loop der jaren uit van 60 naar 300 melkkoeien. “Ik heb er 24 jaar geleden de allereerste zij-aan-zij-binnenmelker van Fullwood Packo gekocht”, vertelt Noël Géron. Vader en zoon Géron hadden plannen klaarliggen om in Bocholtz uit te breiden. De fosfaatwetgeving en de grondprijs en -schaarste deed hen besluiten te emigreren.
In het Duitse dorpje Niehl, op 165 kilometer afstand van hun Nederlandse bedrijf, bouwen de melkveehouders aan hun levenswerk: Niehl Dairy. Ze kochten er een paar jaar geleden twee bestaande bedrijven en bouwden op een aangrenzend perceel twee imposante stallen. “In Nederland zag ik geen perspectief meer. Onze toekomst als ondernemer was onzeker”, vertelt de jonge melkveehouder Jean-Pierre Géron.
De Duitse Eifel wordt gekenmerkt door een glooiend landschap. “We produceren panoramamelk”, zo zeggen de melkveehouders gekscherend. Familie Géron kocht twee bestaande locaties en een nieuwbouwlocatie (rechts op de foto). De melkveehouders bewerken in Niehl 225 hectare. Ze hebben 80 hectare in eigendom. Het overige deel is langdurige pachtgrond.
Dit is de nieuwbouwlocatie. Dit perceel werd voorafgaand aan de bouw geëgaliseerd, om op één peil te kunnen bouwen. Op de voorgrond is het melkgebouw zichtbaar. Op de achtergrond is de nieuwe ligboxenstal te zien. “Deze locatie biedt volop uitbreidingsmogelijkheden”, aldus Noël Géron. De melkveehouders hebben uitgerekend dat ze met de Saturnus binnenmelker 1.100 koeien driemaal daags kunnen melken.
De koeien worden driemaal daags gemolken in de Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo. Het rollendjaargemiddelde ligt in het najaar van 2020 op 10.000 liter, met 4,30 % vet en 3,50 % eiwit. De melkveehouders werken toe naar een productie die zeker 1.000 tot 1.500 liter hoger ligt. “In Nederland zaten we daar ook op. We hebben op deze locatie drie groepen koeien bijeengebracht, met wat gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar de weg naar boven is ingezet”, vertelt Jean-Pierre Géron.
De koeien lopen in alle rust richting het melkgebouw. Vader en zoon Géron delen dezelfde visie. “Stilstand is achteruitgang. We blijven investeren om bij te blijven en willen tot de top behoren”, aldus Noël Géron. De melkveehouders melken in Niehl nu nog op twee nabijgelegen locaties. Ze streven ernaar om alle koeien binnen een paar jaar op de nieuwe locatie te melken.
Via een opdrijfhek worden de koeien in de wachtruimte naar de melkstal gedreven. De wachtruimte biedt plaats aan 180 koeien. De melkveehouders werken zeer gestructureerd, met vaste protocollen voor alle werkzaamheden. De koeien worden op de nieuwbouwlocatie driemaal daags gemolken: om 6.00 uur, om 14.00 uur en om 22.00 uur. De 31-stands Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo past bij de groeistrategie van de melkveehouders en de schaalgrootte die zij voor ogen hebben.
In de Saturnus zij-aan-zij binnenmelker kan één persoon in een uur tijd 150 koeien melken. “De Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo is compact. Het overzicht is groot en de looplijnen zijn kort. De beweegbare vloer maakt het melken comfortabel. Wij willen ons personeel laten melken op de manier waarop we dat zelf ook graag doen”, vertelt Noël Géron. De melkveehouders beschikken in totaal over 11 melkers, die één of meerdere melkbeurten per week voor hun rekening nemen.
De keuze voor een Saturnus zij-aan-zij binnenmelker is heel bewust gemaakt. “In een visgraatopstelling is het veel risicovoller om vaarzen te melken. Je moet dan echt uitkijken voor trappende vaarzen”, vertelt Noël Géron. De melkveehouders hebben voorafgaand aan de koop twee keer proef gemolken in een identieke melkstal. “We waren meteen overtuigd”, aldus Jean-Pierre Géron. De melkveehouders willen Nooren als dealer van Fullwood Packo niet onbenoemd laten. Ze hebben uitstekende ervaringen met dit bedrijf.
Carly Peters (26) is als vriendin van Jean-Pierre Géron eveneens naar het Duitse Niehl geëmigreerd. De voormalig kinderverzorgster ontfermt zich op het bedrijf over de kalveren. Medewerkers op het bedrijf kunnen de kalfjes eenvoudig met een kalvertaxi van het strohok naar de eenlingboxen vervoeren. Carly houdt ook de Facebookpagina van Niehl Dairy bij. De ondernemers vinden het belangrijk om met open vizier te ondernemen. “We zijn transparant”, aldus Noël Géron.
De dieren krijgen een TMR-rantsoen voorgeschoteld. De melkveehouders hebben een zelfrijder in gebruik. Voor de zekerheid hebben de melkveehouders de oude getrokken voermengwagen als reserve in de machineberging klaarstaan. “Voeren moet dagelijks goed gebeuren. We zitten hier in een wat afgelegen gebied. Mechanisatiebedrijven komen hier in het weekend niet langs. Daar houden we rekening mee.”, vertelt Noël Géron.
Het indrukwekkende melkgebouw van de familie Géron. Bij mooi weer is de roldeur geopend, zodat je vanaf het erf een blik kan werpen op de Saturnus binnenmelker van Fullwood Packo.
De melkveehouders hebben positieve ervaringen met driemaal daags melken in de carrousel van Fullwood Packo. “Het komt de gezondheid en de productie van de koeien ten goede. We hebben nauwelijks gevallen van mastitis”, zegt Noël Géron.
Profiel
Naam: Jean Pierre (27) en Noël (60) Géron.
Plaats: Niehl (D).
Bedrijf: Vader en zoon Géron houden 525 melk- en kalfkoeien op 225 hectare. De jongvee opfok wordt uitbesteed aan twee opfokkers. De melkveehouders werken toe naar een bedrijf met 800 melk- en kalfkoeien en sluiten verdere groei in de toekomst niet uit.
Voor meer informatie over de Saturnus, klik HIER voor de folder
Ervaring van Maatschap De Jong te Alphen
Trots poseren Mark de Jong en zijn vriendin Manon Vermeeren bij de nieuwe M2erlin melkrobots van Fullwood Packo. De twee robots vormen letterlijk het stralende en blinkende middelpunt van de stal. De robots zijn halverwege de stal geplaatst, aan weerszijden van het roboteiland. De melkkoeien worden gehouden in twee groepen, links van de voergang. De andere stalzijde is ingericht voor jongvee en droge koeien. Op de verdiepingsvloer boven de robotruimte bevinden zich de vacuümpomp, de compressor en het hittevat.
De melkveehouders kochten begin deze zomer twee nieuwe M2erlins. De melkrobots van Fullwood Packo werden nog geen twee maanden later geïnstalleerd. Tijdens de bouwperiode werd onder meer opnieuw beton gestort en werden leidingen verlegd. De robotruimte ziet er strak en netjes uit. Schoonspuiten gaat snel en gemakkelijk. Het water loopt weg via handige afvoerputjes in de vloer.
De robots van De Jong zijn eind september ruim een maand in gebruik. De melkveehouder profiteert van enkele noviteiten op de robots. Zo is de aansluitarmer verder geoptimaliseerd. “De kap van de aansluitarm is kleiner geworden en wordt daardoor minder snel geraakt door de poten van de koe”, vertelt De Jong.
De aansluitarm hangt vrij onder de koe. De dieren ervaren daardoor een vrijer gevoel in de robotbox. De Jong merkt met name bij de vaarzen dat dit zich uitbetaald. “De dieren voelen zich minder opgesloten. Het inmelken van de vaarzen gaat daardoor bijna vanzelf. Voorheen moest ik een vaars met een hoog uier nog weleens even helpen. Dat hoeft nu niet meer. Je merkt echt dat vaarzen minder om zich heen schoppen”, aldus De Jong, die van mening is dat de aansluitarm erg soepel beweegt. De melkveehouder merkt na een maand ervaring met de nieuwe robots dat hij minder ophaalkoeien heeft. “De dieren voelen zich prettig in de box en weten de robots goed te vinden. Dat zie je in het gestegen aantal melkbeurten”, aldus De Jong, die beperkt krachtvoer bijvoert bij de robots.
De melkveehouders zijn zeer te spreken over de nieuwe aansluittechniek. Met extra lasers worden de koeien nog sneller aangesloten. “Het aansluiten gebeurt zeer gestroomlijnd en gaat zeker tien seconden sneller dan voorheen. We hebben de borsteltijd daarom maar wat hoger gezet”, aldus De Jong, die van een geweldige aansluittechniek spreekt. “Speenpunten zoeken, borstelen en aansluiten. Het gaat echt subliem”, aldus De Jong.
Na de eerste maand weet De Jong nog niet exact hoeveel tijd een melkbeurt precies in beslag neemt. Met het blote oog kan hij echter zien dat de melksnelheid flink is verbeterd. “We willen eerst het grote plaatje op orde hebben en gaan vervolgens inzoomen op de details om verder te optimaliseren”, aldus De Jong.
Separeren gaat ook heel eenvoudig via de melkrobots. De melkveehouders werken met stappentellers. Koeien met verhoogde activiteit worden automatisch gesepareerd. De inseminator komt iedere ochtend langs om tochtige dieren te insemineren. “Koeien worden tussen 20.00 uur ’s avonds en 04.00 uur ’s ochtends niet gesepareerd. Anders staan ze te lang apart. Dat kunnen we heel eenvoudig via de computer regelen”, aldus De Jong.
Ervaring met Streampulse van Maatschap De Jong te Alphen
Maatschap De Jong in het Brabantse Alphen is al 45 jaar lang klant van Fullwood Packo. In augustus 2020 nam de jonge melkveehouder Mark de Jong (34) twee nieuwe M2erlins in gebruik welke zijn voorzien van de Streampulse melktechniek. Destijds werd op het bedrijf nog in een grupstal gewerkt. Er is de afgelopen decennia veel gebouwd en veranderd. Zo werd de ligboxenstal uit 1984 al meerdere keren verlengd en verhoogd. De 2x5 visgraatmelkstal werd in de loop der jaren uitgebreid tot een 2x7-melkstal. In 2010 stapten de melkveehouders over op twee Merlin 225 melkrobots van Fullwood Packo. De melkveehouders kozen afgelopen zomer andermaal en voor de derde keer in totaal, voor de bewezen melktechniek van Fullwood Packo. “Ik heb niet eens aan andere merken gedacht”, vertelt Mark de Jong, die de melkmachinefabrikant altijd trouw bleef.
Tijdens een bezoek aan een landbouwbeurs raakte Mark de Jong vorig jaar in gesprek met een vertegenwoordiger van Fullwood Packo. “We spraken over de nieuwe M2erlin melkrobot en de uitstekende kwaliteit en melksnelheid van de Streampulse melktechniek”, vertelt Mark de Jong, die meteen overtuigd raakte van de mogelijkheden.
Afgelopen zomer besloot De Jong de knoop door te hakken en zijn bestaande robots te vervangen, om zodoende voor extra capaciteit te kiezen. “We hebben de M2erlins van Fullwood Packo op 30 juni gekocht. Op 17 augustus zijn de robots aangesloten op hun nieuwe plek”, vertelt De Jong, over de snelle installatie van de robots.
Een maand na de ingebruikname van de nieuwe melkrobots is het opvallend rustig in de stal. “Dat is een goed teken. Van enige onrust is geen sprake”, aldus De Jong. De koeien op het bedrijf waren al gewend aan robotmelken. Voor de dieren was de overstap op de twee M2erlins dan ook niet zo groot. “We hebben de koeien één voor één opnieuw ingemolken om zodoende de coördinaten van de spenen opnieuw vast te leggen”, vertelt De Jong.
Na een maand heeft De Jong uitstekende ervaringen met de twee nieuwe M2erlins op zijn bedrijf. “Het aantal gemiddelde melkbeurten per dag is nog nooit zo hoog geweest. De dieren laten de melk beter schieten dan voorheen. Het uitmelken van de koeien is verbeterd. Dat heeft absoluut met de Streampulse melktechniek te maken”, aldus De Jong. De koeien kunnen de robots nu van de achterkant en de zijkant benaderen. De Jong is ervan overtuigd dat ook dit bijdraagt aan het gestegen aantal melkingen.
De uiergezondheid op het bedrijf is goed. Er zijn weinig dieren met mastitis en de dierenartskosten zijn laag. Het celgetal is 120. “De koeien met nummers 24, 65 en 99 hadden altijd een verhoogd celgetal. Dat gaat door Streampulse zeker ten goede veranderen”, aldus De Jong, die na een jaar de balans gaat opmaken en dan meer kan zeggen over de verbeterslagen.
De Streampulse melktechniek zorgt ervoor dat de koeien de helft van de melk al binnen 2 minuten na aankoppeling van het melkstel laten schieten. Met dank aan Streampulse worden de slotgaten minder belast dan bij andere melktechnieken. Bij de Streampulse melktechniek krijgen de spenen tijdens het melken tijdig rust, doordat er niet continu vacuüm wordt gezogen. Dat voorkomt beschadigingen aan het slotgat en vochtophoping (oedeemvorming).
De melkveehouder streeft niet direct een productiestijging na. Het rollendjaargemiddelde is 9.800 liter, met 4,45 % vet en 3,55 % eiwit. “We willen het optimale rendement uit ons eigen ruwvoer halen. We voeren maar 4 kilo brok bij in de robots. De krachtvoerkosten blijven beperkt tot € 5,45 per 100 kilo melk”, aldus De Jong.
De Jong verkocht de twee vervangen Merlin 225 melkrobots aan een melkveehouder in de Achterhoek. “Hij was meteen enthousiast en hoefde niet lang na te denken over de aankoop van de tweedehands robots. Hij was onder de indruk van het feit dat die twee robots er na 10 jaar nog zo netjes uitzagen. Ik heb ze ook altijd goed schoongehouden”, vertelt De Jong.
De melkveehouders beweiden hun droge koeien en jongvee. De huiskavel is 50 hectare. Ze verbouwen onder meer mais, winterveldbonen en vezelhennep om bij te voeren aan hun koeien. Mark de Jong werkt samen met zijn moeder Elly, die de kuikens en het jongvee verzorgt en de administratie doet. Daarnaast heeft De Jong hulp van een zzp’er, een weekendhulp. Zijn vriendin Manon Vermeeren (23) helpt ook mee. Zij poseren hier samen voor de foto.
Mark de Jong heeft in maatschap met zijn moeder Elly een boerenbedrijf in het Brabantse Alphen. Er zijn drie takken op het bedrijf: melkvee, vleeskuikens en akkerbouw. Op termijn neemt Mark de Jong (34) het bedrijf over. De Jong houdt 115 melk- en kalfkoeien en 100 stuk jongvee. Jaarlijks verkoopt hij een aantal vaarzen. Bij het bedrijf hoort in totaal 120 hectare grond (inclusief pachtgrond). Naast gras en mais teelt De Jong onder meer winterveldbonen, vezelhennep, frietaardappelen, erwten, boontjes, spinazie en wintertarwe. De Jong houdt 100.000 vleeskuikens in drie stallen.